DE DANTE II-HANDLEIDING
Instructies
- Minuutwijzer
- Uurwijzer
- Kroon
- Kroon - 1e klik
- Secondewijzer
De tijd instellen Beweeg de kroon naar positie 4 en draai.
Het horloge handmatig opwinden Beweeg de kroon naar positie 3 en draai hem in de richting van de klok mee. Draai slechts 1-5 keer of totdat je lichte weerstand voelt. Als je langer doordraait, riskeer je dat het uurwerk beschadigt.
Aanvullende informatie Dit horloge is mechanisch, wat wil zeggen dat het bestaat uit mechanische onderdelen en geen batterij heeft. In plaats daarvan wordt het aangedreven door een springveer die opgewonden moet worden. Dit is een automatisch, mechanisch horloge, wat betekent dat het zichzelf opwindt door gebruik te maken van de beweging van je hand. Omdat je 's nachts waarschijnlijk niet zo veel beweegt en sommige mensen een actievere baan hebben dan anderen, is het een goed idee om je aan te wennen het horloge elke ochtend een klein beetje op te winden.
Specificaties
- Uurwerk: Seagull ST1646 Automatisch mechanisch
- Waterbestendigheid: 3 ATM / 30 meter
- Batterij: Geen batterij
- Glas: Saffierkristal
- Materiaal kast: 316L roestvrij staal
- Materiaal band: echt leer, 316L roestvrij staal
- Nikkelvrij: Ja
- Max. polsbreedte: leren band 20,5 cm, stalen band 21,5 cm
- Min. polsbreedte: leren band 14,5 cm, stalen band 13,5 cm
- Bandbreedte: 20 mm
- Diameter kast: 44 mm
- Diameter wijzerplaat: 36 mm
- Dikte kast: 12 mm
- Kroonhoogte: 4 mm
- Lugbreedte (bandaanzet): 22 mm
- Van lug tot lug: 50 mm
- Gewicht: Leren band 78 gram, stalen band 174 gram
HOE VERZORG JE JE HORLOGE
WATERBESTENDIGHEID
De meeste horloges zijn enige mate waterbestendig. Als je horloge niet waterbestendig is, kan het mogelijk wel wat waterspatjes hebben, maar kun je geen risico nemen. Als je een leren band hebt, zorg er dan voor dat die sowieso niet nat wordt.
1 ATM / 10 meter Dit horloge kan contact met water niet weerstaan.
3 ATM / 30 meter Dit horloge kan makkelijk tegen wat regen en waterspetters.
5 ATM / 50 meter Dit horloge kan veilig gedragen worden onder de douche of tijdens het zwemmen.
10 ATM / 100 meter Dit horloge is waterbestendig genoeg om te snorkelen.
20+ ATM / 200+ meter Dit horloge is veilig voor alle onderwateractiviteiten, zoals diepzeeduiken.
Hoe maak je een horlogekast schoon
- Als je horloge in contact is met water, zorg er dan voor dat je de kroon niet beweegt of op een van de knoppen duwt, omdat er dan mogelijk water in de horlogekast kan komen.
- Als je horlogeniet waterbestendig is, doop dan een katoenen wattenstaafje in een kom met warm water met een druppeltje of twee zeep erin. Knijp de punt van het wattenstaafje uit totdat het meeste water eraf is en wrijf dan voorzichtig over de kast.
- Als je horloge wel waterbestendig is, week dan een zacht doekje in een kom met warm water met twee druppels milde afwasmiddelvloeistof. Wring het meeste water uit de doek en wrijf er voorzichtig mee over de kast.
HOE MAAK JE EEN METALEN BANDJE SCHOON
Als je metalen horloge wat van zijn glans heeft verloren, kun je het weer glanzend maken door het te poetsen met een speciaal microvezeldoekje om sieraden schoon te maken.
- Wrijf voorzichtig langs de band en de horlogekast om stof te verwijderen, of vingerafdrukken.
- Gebruik voor graveringen, randjes en andere details die moeilijk bereikbaar zijn, een zachte tandenborstel.
- Droog je horloge altijd na met een zacht doekje of handdoek om stofdeeltjes te verwijderen en om watervlekken of vieze plekken te voorkomen.
Hoe onderhoud je het beste je horloge?
- Bewaar je horloge op een donkere, droge plaats om corrosie en verkleuring van de wijzerplaat te voorkomen.
- Vervang bij een kwartshorloge altijd meteen de batterij zodra deze leeg is. Een lege batterij kan namelijk na verloop van tijd gaan lekken waardoor het uurwerk van het horloge kan beschadigen.
- Laat mechanische horloges altijd minimaal twee dagen per jaar lopen, om te voorkomen dat tandwieltjes en radertjes vastlopen.
- Geef je horloge altijd minimaal eens per 3 jaar een onderhoudsbeurt bij een professionele horlogemaker.
ALGEMENE VERZORGING
Algemene regel: Zorg ervoor dat je je horloge als laatste om doet en altijd als eerste af. - Doe je horloge af en berg het veilig op voordat je je aan activiteiten waagt die het horloge mogelijk kunnen beschadigen. - Doe het af voor activiteiten waarbij je waarschijnlijk zult gaan zweten. - Doe het af voordat je gaat douchen, in bad gaat of gaat zwemmen. - Doe het af voordat je gaat koken of schoonmaken. - Doe het af voordat je naar bed gaat. - Stel je horloge niet bloot aan chemicaliën zoals eau-de-cologne, zonnebrandcrème, parfum, chloor, haargel etc., omdat die verkleuring, vlekken of doffe oppervlakten kunnen veroorzaken. - Probeer je horloge apart te bewaren in een zacht omhulsel om krassen en schuren te voorkomen. - Als je horloge sluitingen of gespen heeft, sluit die dan om te voorkomen dat ze ergens in of aan haken. - Houd je horloge opgeborgen op een droge, donkere plaats en vermijd temperatuurschommelingen.
HOE JE EEN METALEN BAND MET SCHAKELS AAN KUNT PASSEN
De schakels met pijltjes kunnen verwijderd worden. De pijltjes tonen in welke richting de pinnetjes geduwd moeten worden.
- Gebruik iets om de pinnetjes eruit te kunnen duwen en verwijder het eerste pinnetje. Leg het aan de kant.
- Bedenk hoeveel schakels je wilt verwijderen en duw dan het corresponderende pinnetje eruit.
- Verwijder de ongewenste schakel(s). Hoe meer schakels je verwijdert, hoe korter de band wordt.
- Verbind de overgebleven schakels en voeg het pinnetje in om ze aan elkaar te zetten.*
*Je hebt mogelijk een klein hamertje o.i.d. nodig om het pinnetjes weer op z'n plaats te duwen.
FIJNAANPASSING DOOR DE SLUITING TE SCHUIVEN
Om fijne aanpassingen aan de lengte te maken met de sluitingspinnetjes, duw je het pinnetje aan één kant in en beweeg de sluiting een klein beetje om de sluiting op z'n plaats te klikken.
Herhaal dit proces aan de andere kant van de sluiting.
Schuif de sluiting totdat de pinnetjes in de gewenste gaatjes schieten.
Hoe verwijder je een horlogebandje en vervang je het door een nieuw
Om een horlogeband te verwijderen en te vervangen heb je nodig:
- Het horloge
- Een vervangend bandje
- Een zacht oppervlak, zoals een doek, T-shirt of muismat
En mogelijk heb je ook dit nog nodig:
- Een springveer-apparaatje
- of een scherpgepunt object
HOE VERWIJDER JE EEN HORLOGEBANDJE
- Plaats je horloge op een zacht oppervlak. Dit voorkomt dat het beschadigt of bekrast raakt.
- Als je horloge aan de onderkant is voorzien van zgn. ‘quick release’-pinnetjes, duw dan het smalle hendeltje naar binnen om de band los te maken.
- Als je horloge geboorde lugs heeft - kleine gaatjes in de lugs, de aanzetten die aan weerszijde aan de horlogekast zitten - gebruik dan een scherp object met een punt om de springveer in te drukken en de band te ontkoppelen. Kijk uit dat de springveer niet uit de band glijdt en kwijtraakt.
- Als je horloge geen van bovenstaande heeft, gebruik dan een springveer-apparaatje. Dat is een klein apparaat met een V-vormige punt. Gebruik dat om de springveer in te duwen vanuit de onderkant van de band tussen de lugs aan de rechterkant. Met deze tool duw je de nok van de springveer naar beneden om de band te ontkoppelen.
HOE VERVANG JE EEN HORLOGEBANDJE
Check eerst de lugbreedte van je nieuwe horloge om te controleren of deze 22 mm is. Je vindt al onze horlogebandjes hier. Door de juiste breedte te selecteren via de filters, kun je de bandjes bekijken die voor jouw horloge geschikt zijn.
Als je vervangende bandje ‘quick-release’-stangetjes heeft, duw dan het staafje naar binnen en klik het op z’n plaats tussen de lugs. Je voelt het in positie klikken. Als je nieuwe bandje geen ‘quick-release’-pinnetjes heeft, gebruik je het springveer-apparaatje weer. Plaats een kant van de pin op z’n plaats en gebruik dan het apparaatje om de springveer in te drukken om het op z’n plaats te klikken. Je voelt het in positie klikken. Denk eraan dat je de tijd neemt en zorgvuldig werkt zodat je de lugs niet bekrast of je nieuwe bandje beschadigd.
Probleemoplossing & veelgestelde vragen (FAQ)
Als je je horloge goed verzorgd en op de juiste manier opbergt en bewaart, kun je jaren plezier hebben van nauwkeurige tijdsregistratie. Maar zelfs met de best mogelijke zorg, kan je horloge van tijd tot tijd wel wat extra aandacht gebruiken. Hieronder vind je enkele algemene vraagstukken. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, is één e-mail of telefoontje voldoende om ons customerservice-team in te schakelen.
Als je nieuwe horloge niet werkt, controleer dan of je het plastic stukje tussen de kroon (de knop aan de zijkant) en de kast hebt verwijderd. Verwijder het en druk de kroon weer in zijn normale positie.
De plotselinge impact van een val kan een gebroken as veroorzaakt hebben. Als dat het geval is, zul je een professional moeten inschakelen om het te repareren.
De beste manier om te voorkomen dat er water in de horlogekast komt, is door nooit de knoppen te bedienen of aan de kroon te draaien of te trekken in natte omstandigheden. Zelfs als je horloge waterbestendig of waterdicht is, kan er vocht in de kast terechtkomen wanneer deze onderdelen bewegen. Zorg er daarom altijd voor dat je de kroon goed sluit voordat je het horloge blootstelt aan water.
Als er druppels ontstaan aan de binnenkant van het glas of als het glas er wazig uitziet, open dan de kroon en leg het horloge in direct zonlicht met de kroon naar boven en de wijzerplaat naar de zon gericht. Laat het een paar uur zo liggen. Als het een kwartshorloge is en het niet meer werkt, kan het uurwerk onherstelbaar beschadigd zijn. Breng het naar je lokale professional om te kijken wat er aan de hand is en om het te laten repareren.
Automatische horloges winden zichzelf op en hebben een fysieke activiteit (beweging) nodig om zich te kunnen opwinden. Als je niet genoeg beweegt, kan het horloge geen energie opbouwen om te kunnen werken. Als je voor langere tijd stilzit, wind de kroon dan voorzichtig op tot je lichte weerstand voelt, en stop dan.
Alle automatische horloges vallen uiteindelijk stil als je ze niet beweegt. Gewoonlijk werken ze 36 tot 48 uur voordat ze stilvallen. Bewaar je automatische horloge in een watchwinder of horlogewinder om het in beweging te houden. Onthoud dat het laten leeglopen van de gangreserve niet erg is en het je horloge niet zal beschadigen.
Automatische horloges moeten worden opgewonden om te starten, door ze te dragen terwijl je beweegt om de hoofdveer op te winden of door het horloge handmatig op te winden met de kroon. Als je horloge volledig is opgewonden, maar nog steeds langzaam loopt, dan wordt het misschien tijd voor een onderhoudsbeurt. We adviseren je daarvoor een professional te raadplegen.
Een traag of stilstaand horloge kan veroorzaakt zijn door een schok, magnetisme, temperatuur of zelfs leeftijd. Horloges hebben ook smering nodig om soepel te lopen. Neem contact op met je lokale professional om te ontdekken wat er aan de hand kan zijn.
Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom je horloge te snel loopt. Mogelijk is het een keer gevallen of gemagnetiseerd. Beide kunnen veroorzaken dat de spiraalveer niet meer goed uitgelijnd is. Een lokale professional kan kijken wat er aan de hand is en het probleem verhelpen.
2 JAAR GARANTIE
Om te zorgen dat de garantie op je horloge geldig blijft, mag het horloge niet blootgesteld worden aan water buiten de gestelde limiet en moet je de factuur bewaren.
Andere categorieën
Dacht je dat we alleen horloges verkochten? We hebben meer dan 6.000 producten, verdeeld over 21 categorieën van herenaccessoires. Ontdek er hieronder enkele.