HANDLEIDING VOOR DE KELLAN-SERIE
Instructies
- Dubbele tijd-24-uurswijzer
- Uurwijzer
- Knop A
- Minutenwijzer
- Kroon
- Kroon - 1e klik
- Knop B
- Dubbele tijd-minutenwijzer
- Secondewijzer
De tijd instellen: Beweeg de kroon naar positie 6 en draai.
Dubbele tijd instellen (praktisch voor een andere tijdzone):** Beweeg de uurwijzer door knop A in te drukken voor vooruit of knop B voor achteruit.
Precieze afstelling van de dubbele tijd: Trek de kroon uit naar positie 6 als de secondewijzer op de 12 uur-positie is. Beweeg de wijzer in stappen van 15 minuten door knop A in te drukken voor vooruit of knop B voor achteruit.
Resetten van de wijzerposities voor de dubbele tijd: Beweeg de kroon naar positie 6. Houd de knoppen A en B ongeveer 2 seconden gelijktijdig ingedrukt en laat ze dan los. Druk dan knoppen A en B nogmaals in.
Aanvullende informatie: De ‘dubbele tijd’-wijzer roteert één omwenteling op elk kwartier (15 minuten). Dit is een normale functie van het uurwerk.
Specificaties
- Uurwerk: Seiko VD36 kwarts
- Waterbestendigheid: 3 ATM / 30 meter
- Functies: Meerdere tijdzones
- Batterij: SR920SW
- Glas: Saffierkristalglas
- Materiaal kast: Roestvrij staal
- Materiaal band: Roestvrij staal
- Nikkelvrij: Ja
- Max. polsbreedte: 20,8 cm
- Min. polsbreedte: 14,8 cm
- Bandbreedte: 20 mm
- Diameter kast: 42 mm
- Diameter wijzerplaat: 37 mm
- Dikte kast: 10 mm
- Kroonhoogte: 4 mm
- Lugbreedte (bandaanzet): 20 mm
- Van lug tot lug: 48 mm
- Gewicht: 134 gram
HOE VERZORG JE JE HORLOGE
WATERBESTENDIGHEID
De meeste horloges zijn enige mate waterbestendig. Als je horloge niet waterbestendig is, kan het mogelijk wel wat waterspatjes hebben, maar kun je geen risico nemen. Als je een leren band hebt, zorg er dan voor dat die sowieso niet nat wordt.
1 ATM / 10 meter Dit horloge kan contact met water niet weerstaan.
3 ATM / 30 meter Dit horloge kan makkelijk tegen wat regen en waterspetters.
5 ATM / 50 meter Dit horloge kan veilig gedragen worden onder de douche of tijdens het zwemmen.
10 ATM / 100 meter Dit horloge is waterbestendig genoeg om te snorkelen.
20+ ATM / 200+ meter Dit horloge is veilig voor alle onderwateractiviteiten, zoals diepzeeduiken.
Hoe maak je een horlogekast schoon
- Als je horloge in contact is met water, zorg er dan voor dat je de kroon niet beweegt of op een van de knoppen duwt, omdat er dan mogelijk water in de horlogekast kan komen.
- Als je horlogeniet waterbestendig is, doop dan een katoenen wattenstaafje in een kom met warm water met een druppeltje of twee zeep erin. Knijp de punt van het wattenstaafje uit totdat het meeste water eraf is en wrijf dan voorzichtig over de kast.
- Als je horloge wel waterbestendig is, week dan een zacht doekje in een kom met warm water met twee druppels milde afwasmiddelvloeistof. Wring het meeste water uit de doek en wrijf er voorzichtig mee over de kast.
HOE MAAK JE EEN METALEN BANDJE SCHOON
Als je metalen horloge wat van zijn glans heeft verloren, kun je het weer glanzend maken door het te poetsen met een speciaal microvezeldoekje om sieraden schoon te maken.
- Wrijf voorzichtig langs de band en de horlogekast om stof te verwijderen, of vingerafdrukken.
- Gebruik voor graveringen, randjes en andere details die moeilijk bereikbaar zijn, een zachte tandenborstel.
- Droog je horloge altijd na met een zacht doekje of handdoek om stofdeeltjes te verwijderen en om watervlekken of vieze plekken te voorkomen.
Hoe onderhoud je het beste je horloge?
- Bewaar je horloge op een donkere, droge plaats om corrosie en verkleuring van de wijzerplaat te voorkomen.
- Vervang bij een kwartshorloge altijd meteen de batterij zodra deze leeg is. Een lege batterij kan namelijk na verloop van tijd gaan lekken waardoor het uurwerk van het horloge kan beschadigen.
- Laat mechanische horloges altijd minimaal twee dagen per jaar lopen, om te voorkomen dat tandwieltjes en radertjes vastlopen.
- Geef je horloge altijd minimaal eens per 3 jaar een onderhoudsbeurt bij een professionele horlogemaker.
ALGEMENE VERZORGING
Algemene regel: Zorg ervoor dat je je horloge als laatste om doet en altijd als eerste af. - Doe je horloge af en berg het veilig op voordat je je aan activiteiten waagt die het horloge mogelijk kunnen beschadigen. - Doe het af voor activiteiten waarbij je waarschijnlijk zult gaan zweten. - Doe het af voordat je gaat douchen, in bad gaat of gaat zwemmen. - Doe het af voordat je gaat koken of schoonmaken. - Doe het af voordat je naar bed gaat. - Stel je horloge niet bloot aan chemicaliën zoals eau-de-cologne, zonnebrandcrème, parfum, chloor, haargel etc., omdat die verkleuring, vlekken of doffe oppervlakten kunnen veroorzaken. - Probeer je horloge apart te bewaren in een zacht omhulsel om krassen en schuren te voorkomen. - Als je horloge sluitingen of gespen heeft, sluit die dan om te voorkomen dat ze ergens in of aan haken. - Houd je horloge opgeborgen op een droge, donkere plaats en vermijd temperatuurschommelingen.
HOE JE EEN METALEN BAND MET SCHAKELS AAN KUNT PASSEN
De schakels met pijltjes kunnen verwijderd worden. De pijltjes tonen in welke richting de pinnetjes geduwd moeten worden.
- Gebruik iets om de pinnetjes eruit te kunnen duwen en verwijder het eerste pinnetje. Leg het aan de kant.
- Bedenk hoeveel schakels je wilt verwijderen en duw dan het corresponderende pinnetje eruit.
- Verwijder de ongewenste schakel(s). Hoe meer schakels je verwijdert, hoe korter de band wordt.
- Verbind de overgebleven schakels en voeg het pinnetje in om ze aan elkaar te zetten.*
*Je hebt mogelijk een klein hamertje o.i.d. nodig om het pinnetjes weer op z'n plaats te duwen.
FIJNAANPASSING DOOR DE SLUITING TE SCHUIVEN
Om fijne aanpassingen aan de lengte te maken met de sluitingspinnetjes, duw je het pinnetje aan één kant in en beweeg de sluiting een klein beetje om de sluiting op z'n plaats te klikken.
Herhaal dit proces aan de andere kant van de sluiting.
Schuif de sluiting totdat de pinnetjes in de gewenste gaatjes schieten.
Probleemoplossing & veel gestelde vragen (FAQ)
Als je je horloge goed verzorgd en op de juiste manier opbergt, kun je jaren genieten van een nauwkeurige tijdsregistratie. Maar zelfs met de best mogelijke zorg, zul je merken dat je horloge van tijd tot tijd wat extra aandacht nodig heeft.
Hieronder vind je mogelijke oplossingen bij enkele veelvoorkomende problemen met horloges. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, is er slechts één mailtje of telefoontje nodig om ons geweldige customerservice-team te bereiken.
Als je nieuwe horloge niet loopt, check dan eerst even of je het stukje plastic tussen de kroon (de knop aan de zijkant) en de horlogekast, hebt verwijderd. Zo niet, verwijder het dan en druk de kroon in tot zijn normale positie.
Check of je misschien de batterij moet vervangen. Sommige kwartshorloge-batterijen kunnen tot wel 3 jaar meegaan, maar de meeste zijn maar goed voor een jaar of 2. Elke lokale professional kan een batterij vervangen.
De beste manier om te voorkomen dat er water in de horlogekast komt, is om in natte omstandigheden nooit de knoppen te gebruiken of de kroon uit te trekken of te draaien. Zelfs als je horloge waterbestendig of waterdicht is, kan er vocht in de kast komen als de knoppen of de kroon worden bewogen. Zorg er altijd voor dat de kroon goed aansluit, voordat je je horloge aan water blootstelt.
Als je ziet dat er zich druppels vormen aan de binnenkant van het kristalglas of als je ziet dat er zich mist vormt, open dan de kroon en plaats het horloge in direct zonlicht met de kroon naar boven en de wijzerplaat in de richting van de zon. Laat het horloge op deze manier enkele uren liggen. Als het een kwartshorloge betreft en het is gestopt met lopen, kan het uurwerk beschadigd zijn en mogelijk niet meer gerepareerd worden. Breng het horloge in zo'n geval naar een professionele horlogemaker voor een diagnose en eventuele reparatie.
Dit betekent meestal dat een tandwieltje binnen in het horloge niet goed werkt, zelfs al werkt het elektronische gedeelte wel. Het horloge heeft een onderhoudsbeurt nodig om de wijzer weer aan de gang te krijgen. We adviseren je daarvoor een professional te raadplegen.
Dit kan meestal verholpen worden door de batterij te vervangen. Het wordt veroorzaakt door een functie die aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is. Op deze manier probeert je horloge je te vertellen dat je batterij zijn kracht verliest. Elke lokale professional kan een batterij vervangen.
Het gebruik van extra functies (zoals een chronograaf) kan de levensduur van de batterij verkorten. Om dit te voorkomen, kun je deze functies het beste alleen gebruiken als je ze echt nodig hebt.
Onnodig openen van de achterkant van het horloge kan het zegel van het horloge en de waterbestendigheid aantasten. We adviseren dan ook om de batterij alleen te vervangen en het horloge alleen te openen als het echt nodig is. Elke lokale professional kan een batterij vervangen.
De batterij moet minimaal 1-2 jaar meegaan. De werkelijke tijd hangt af van hoeveel complicaties (functies, zoals een alarm of een stopwatch) een horloge heeft, hoe vaak je ze gebruikt en hoe oud je horloge is.
Laten vallen of de display per ongeluk ergens tegenaan stoten kan de circuits beschadigen. Water of zelf vochtigheid in de lucht kunnen ook voor corrosie zorgen. Als dit gebeurt, krijgen delen de display mogelijk niet genoeg voltage, waardoor de cijfers niet correct worden weergegeven. Een lokale professional kan de display vervangen.
Dit is meestal een probleem met het kalibreren van de chronograaf. En het betekent zelden dat het horloge niet goed is. Handmatig resetten van de wijzer van de chronograaf naar nul zal het probleem meestal verhelpen.
Dit is omdat de analoge (de wijzers) en de digitale combinaties van je horloge los van elkaar gemaakt worden. De ene kan defect zijn, terwijl de andere perfect werkt. Neem contact op met een lokale professional voor reparatie.
2 JAAR GARANTIE
Om te zorgen dat de garantie op je horloge geldig blijft, mag het horloge niet blootgesteld worden aan water buiten de gestelde limiet en moet je de factuur bewaren.
Andere categorieën
Dacht je dat we alleen horloges verkochten? We hebben meer dan 6.000 producten, verdeeld over 21 categorieën van herenaccessoires. Ontdek er hieronder enkele.