Herenarmbanden; schoonhouden & verzorgen
We krijgen altijd veel vragen over hoe armbanden het beste verzorgd kunnen worden. Van roestvrij staal tot kralen of leer, onze tips hieronder leggen je enkele simpele dingen uit die je kunt doen om jouw armband net zo goed te houden als op de dag dat we hem naar je opstuurden.
Armbandrisico's liggen iedere dag op de loer. Van zinken naar de bodem van de oceaan om net zo te eindigen als de Titanic (sorry voor de spoiler) tot afvliegen tijdens een heftig potje beachvolleybal; ongelukken zitten in een klein hoekje. Jouw armband heeft hulp nodig om beschermd te worden.
De enige manier om te garanderen dat je hem nooit verliest of beschadigd, is om de armband nooit te dragen. Maar wie wil dat nu?
In plaats van af te zien van polssieraden, kun je deze 5 simpele richtlijnen volgen om je armband veilig te houden zodat hij er net zo goed uit blijft zien als de dag dat je hem van ons kreeg. En, als hij vies wordt, leer je met onze tips hieronder hoe je je armband kunt schoonmaken.
Weet wanneer je je armband af moet doen
Doe armbanden af voordat je gaat zwemmen in the oceaan of gaat sporten. Niet alleen zal zout water de meeste armbanden beschadigen, maar glanzende objecten staan er ook om bekend dat ze haaien aantrekken – nog een goede reden om niet te gaan zwemmen met je armbanden! En ook zweet is niet geweldig voor sterling zilver, leer of kralenarmbanden.
Doe armbanden af voordat je in een zwembad duikt of gaat zitten weken in een heet bad of whirlpool. Misschien heb je wel visioenen over chillen aan het zwembad, behangen met bling, alsof je in een rapvideo zit. Maar als je daadwerkelijk gaat zwemmen, moet je die droom misschien toch maar liever enigszins herzien. Chloor beschadigt en verkleurt veel metalen (zelfs roestvrij staal) en kan de gepolijste glans van sommige edelstenen uitbijten of afslijpen.
Doe armbanden af voordat je hydraterende crème, zonnebrandmiddel, zonnelotion of eau-de-cologne opsmeert. Zie je armband als de 'finishing touch' en doe hem pas om nadat je de crème of lotion hebt opgedaan. Dat soort producten gaat makkelijk in openingen zitten, verstopt sloten of vormt een laagje op kralen – geen van alle goed voor je armband.
Doe armbanden af als je lang in fel zonlicht zit. Dat betekent overigens niet dat je je armband niet kunt dragen als je buiten loopt. Maar doe hem af als je gaat liggen zonnebaden bij het zwembad of op het strand. Zonlicht kan bepaalde materialen doen bleken en kan er bij plastic (zoals het elastieken bandje waar bijvoorbeeld de tijgeroogkralen aan geregen zijn) voor zorgen dat het broos wordt en makkelijker breekt.
Doe je armband af voordat je in het zand gaat spelen of gaat tuinieren. Hoe cool onze mannenarmbanden ook zijn; ze helpen je niet om beter te worden met beachvolleybal. Als je je armband niet afdoet, loop je het risico dat het zand het laagje goud of rodium er af schuurt, of de afwerking van de stenen beschadigt. Hetzelfde geldt voor tuinieren; door je armband af te doen bescherm je hem tegen kleine, scherpe steentjes en voorkom je ook dat je hier en daar per ongeluk een armband in je tuin plant. Het gaat je toch niet lukken om een Zwart op Zwarte boom te kweken… geloof ons nou maar.
Hoe verzorg je herenarmbanden?
Maak je armband regelmatig schoon. Zweet, lichaamsoliën en vingerafdrukken kunnen de glans van een armband aantasten en dof maken. Een eenvoudige schoonmaakmethode voor de meeste mannenarmbanden (behalve die van leer), vraagt om warm water met een druppeltje of 2 milde zeep en een zachte doek of tandenborstel. Veeg de armband voorzichtig schoon en droog hem goed af met een zachte doek.
Berg je armband veilig op. Bewaar armbanden zodanig dat ze elkaar niet raken om krassen te voorkomen. Stapel ze dus niet op boven op je nachtkastje en prop ze niet in je sokkenla. Investeer in een sieradenstandaard – wij hebben er die er mannelijk uitzien, heel anders dan die je tante gebruikt. En als je je armband afdoet op het strand of bij het zwembad, gooi hem dan niet gedachteloos in een plastic tas. Hitte en vocht zorgen voor schimmelvorming – zeker op leren herenarmbanden!
Ben voorzichtig in situaties waarin een armband kwetsbaar is. Met een beetje zorg en aandacht, kan je armband lang meegaan. Maar houd rekening met situaties die schade kunnen veroorzaken en doe je armband altijd op de juiste manier om. Zoals je in de tekening hieronder kunt zien, moeten kralenarmbanden worden omgedaan door je vingers bij elkaar te doen en dan de armband over je hand te rollen, zonder dat hij buitensporig wordt uitgerekt. Met manchetarmbanden voor mannen, voorkom je dat het metaal zwak wordt door buigen en strekken zoveel mogelijk te vermijden. Om een manchetarmband aan te passen, doe je hem om je pols en sluit je je hand er stevig om heen om dan voorzichtig de uiteinden samen te knijpen. Zoals op de tekening, doe je je armband om en af vanuit het smalste gedeelte van je pols.
Hoe verzorg je herenkralenarmbanden het beste?
We krijgen veel vragen van mannen over de beste manier om hun kralenarmbanden te verzorgen. Ofschoon de kwaliteit van de kralen de belangrijkste factor is om de duurzaamheid te bepalen, moet je ook bedenken wat je zelf kunt doen om je armband zo lang mogelijk mee te laten gaan.
- Houd je kralenarmband droog. Een spatje hier of daar kan geen kwaad, maar ga er niet mee zwemmen of douchen. En ben voorzichtig bij het handenwassen of als je in de regen gaat spelen.
- Doe je kralenarmband af. Je armband is bedoeld om elke dag te dragen en je te helpen jouw verhaal te vertellen. Echter, om krassen of breken van de kralen te voorkomen, kun je hem beter afdoen voordat je gaat sporten of andere inspannende activiteiten plant.
En doe hem af als je naar bed gaat om te voorkomen dat hij uitrekt als je draait op zoek naar je perfecte slaaphouding. - Bescherm je armband tegen crèmes en olie. Doe je armband af voordat je lotion, zonnebrandcrème, bruiningsmiddel of eau-de-cologne op doet. Ja, ook mannen moeten hun huid vochtig houden en zonnebrandmiddel gebruiken. Lotion, olie en crèmepjes kunnen zich ophopen tussen de kralen en metalen ruimtes en kunnen leiden tot verkleuring en schade.
- Bescherm je kralen tegen fel, direct zonlicht. Niet alle edelstenen zijn hetzelfde. Sommige kunnen aangetast worden door ze langer bloot te stellen aan direct zonlicht. De beste manier om je kralenarmbanden te beschermen is, als je ze ophangt, bijvoorbeeld op een
sieradenstandaard, die je niet in direct zonlicht zet. Daarmee bescherm je ook de elastische band aan de binnenkant. Houd je armband op het strand uit het hete zand.
Deze edelstenen staan erom bekend dat de kleur kan vervagen of verkleuren bij langere blootstelling aan zonlicht: Opaal, saffier, amethist, ametrien, turkoois, carneool, citrien, kunziet, rozenkwarts en rookkwarts.
Stenen die niet vervagen en/of verkleuren in de zon zijn o.a. lava, howliet, jade, lapis lazuli, zwarte onyx, zwart obsidiaan, jaspis en malachiet.
- Houd je armband schoon. Hoe voorzichtig je er ook mee omgaat, je armband moet worden schoongemaakt.
Om een kralenarmband schoon te maken, poets je voorzichtig met een zachte doek of zachte tandenborstel, gedoopt in warm water met een klein beetje milde zeep. Gebruik, zoals je op de tekening ziet, een vochtige doek om eventuele zeepresten af te vegen en droog de armband dan na met een doek.
Voor metalen openingen en deeltjes; ook die kun je met een zacht doekje schoonmaken. Deze manier is veilig voor de meeste edelstenen en houten kralen.
Kan ik met een houten kralenarmband om gaan zwemmen?
Zowel chloor als zout water kunnen de kralen beschadigen., of het elastiek of de metalen draad die de armband bijeen houdt. We adviseren daarom altijd om een kralenarmband af te doen voordat je gaat zwemmen.
Veel edelstenen zijn op een of andere manier behandeld. Met gebruik van hoge temperaturen (hittebehandeling), met bestraling of door de kieren te vullen met kleurstof of met was om oneffenheden te verbergen (impregneren). Dit zijn allemaal pogingen om de perfect uitziende steen te creëren en om de steen betaalbaarder te maken.
Ofschoon deze behandelingen geen kwaad kunnen, word de steen hierdoor wel vatbaarder voor chemicaliën en zout water. Hoe meer een steen behandeld is, hoe eerder hij kan verkleuren of vervagen. Bij Trendhim gebruiken we veel natuurlijke stenen die eenvoudigweg gepolijst zijn – zonder verdere behandeling.
Behalve de stenen kralen, kan zout water ook de elastische bandjes waar de kralen op zitten, aantasten en slapper maken waardoor deze eerder kunnen knappen. Door water kan ook metaaldraad, waaruit sommige kralenarmbanden bestaan, gaan roesten of slechter worden.
Hoe verzorg je roestvrijstalen herenkralenarmbanden?
Ofschoon roestvrij staal bekend staat als slijtvast, duurzaam en roestbestendig, zijn er toch enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je armband zo lang mogelijk in goede staat blijft.
- Houd je roestvrijstalen armband droog. Het is veilig om met een
roestvrijstalen armband te douchen, maar je moet voorzichtig zijn als er ook sprake is van andere metalen of van vergulding (bijvoorbeeld goudvergulding). Zelfs een verguld laagje goud kan slijten en langdurig contact met water en wrijven en schuren onder de douche kunnen het proces versnellen.
Omdat het niet goed is als er zeep en water komt te zitten in de kiertjes van de armband of in het slotje, adviseren we altijd om armbanden af te doen voor het douchen. Zorg ervoor dat water niet opdroogt op je stalen armband, manchet- of bangle-armband – maak het altijd meteen droog als hij nat wordt. - Doe je armband af voordat je naar bed gaat. Ofschoon roestvrij staal sterk genoeg is om de nacht te overleven, loop je toch altijd risico dat de plating op het metaal slijt terwijl je slaapt… na vele, vele nachten. Er is ook het risico van nikkelallergie bij elke armband die niet getest en goedgekeurd is. En zelfs dan is er nog een klein risico. Check altijd of de armband van je keus veilig is om te dragen.
- Bescherm je roestvrijstalen armband tegen olie en crème. Doe je armband af voordat je lotion, zonnebrandcrème, bruiningsolie of eau-de-cologne op doet. Ofschoon de meeste niet schadelijk zijn voor het staal, moet je toch altijd eventuele restjes met een zachte doek afvegen.
- Houd je roestvrijstalen armband schoon. om hem schoon te maken, mix je een paar druppeltjes milde zeep met warm water en dip je daar een zacht doekje in.
Zoals hieronder getoond, gebruik je de doek om je armband voorzichtig schoon te maken. Spoel hem daarna af met water en droog hem af met een zachte handdoek. Laat hem dan verder opdrogen in de lucht en gebruik daarna eventueel een poetsdoekje voor extra glans.
Kan ik met een roestvrijstalen armband zwemmen?
Nee, met een roestvrijstalen armband om, moet je niet gaan zwemmen. Ja, het metaal is duurzaam, sterk en roestbestendig, maar de chemicaliën in een zwemband met chloorwater of het zout in de oceaan kunnen je armband aantasten.
En denk je eraan dat glanzende objecten haaien kunnen aantrekken? Yep... en dat kan een snelle duik in de oceaan echt grondig verpesten.
Om nog maar niet te spreken over de schade die zout water en chloor kunnen toebrengen aan de niet-stalen delen van je armband – zoals het slotje bijvoorbeeld. Als je toch meent dat je echt een armband, manchet of bangle moet dragen terwijl je in de oceaan gaat zwemmen, kies dan voor een armband gemaakt van 316L chirurgisch staal van medische kwaliteit en maak hem daarna goed en volledig droog.
De hoofdreden om geen roestvrijstalen armbanden of andere sierraden te dragen in een zwembad is dat het chloor de toplaag van het metaal kan afbreken. Het is het chroom in roestvrij staal dat reageert met zuurstof en een dun, onzichtbaar laagje chroomoxide op het oppervlak vormt. Deze 'passieve laag' zorgt ervoor dat roestvrijstalen armbanden corrosiebestendig zijn.
Als chloor door die laag chroomoxide heen bijt, wordt de onderliggende structuur van het staal kwetsbaar voor roest, corrosie en zal uiteindelijk kapotgaan. Game over.
Hoe verzorg je herenarmbanden van leer het beste?
Van kostuums tot hoodies, met leren herenarmbanden kun je je uitstraling verheffen of net wat minder hoogdravend maken. Behandel je armband(en) goed en je zult ontdekken dat hij perfect past bij alles wat er in je kast hangt. Behandel hem slecht, en je vindt jezelf terug met een uitgedroogd, verschrompeld accessoire. Of... nog erger; een armband bedekt met schimmel.
- Houd je leren armbanden droog. Echt leer gedraagt zich net als huid, wat wil zeggen dat het poreus is en dus nooit helemaal waterproof. Water kan een leren armband beschadigen en vlekken, verkleuring of aantasting veroorzaken.
Als je leren armband nat wordt, is de eerste stap om het water er voorzichtig af te poetsen. Gebruik een zachte, absorberende doek om het leer te deppen (niet schrobben) en laat het daarna drogen in de lucht. Lees hieronder meer over water en leren herenarmbanden. - Vermijd overmatige hitte. Het beste kun je je armband afdoen als je gaat slapen of trainen. Maar ben voorzichtig met waar je hem neerlegt. Leer blijft het beste goed bij kamertemperatuur of in een wat koudere ruimte. Extreme hitte kan ervoor zorgen dat leer uitdroogt, dus vermijd radiatoren, kachels of kampvuur.
- Bescherm je armband tegen crèmes en olie. Zoals voor de meeste armbanden geldt, kun je ze het beste afdoen voordat je met moisturiser, olie of eau-de-cologne aan de slag gaat. Dat geldt overigens ook voor zonnebrandcrème. Ofschoon de meeste niet schadelijk zijn, bouw je zo toch een laagje op op het leer waardoor de uitstraling van het leer dof wordt.
- Houdt je armband schoon. Om leren herenarmbanden schoon te maken, gebruik je een licht vochtige doek met een druppeltje milde handzeep (niet-hydraterend) en veeg je de vettigheid er voorzichtig af. Wrijf het daarna schoon met een schone, vochtige doek en laat de armband luchtdrogen voordat je hem weer gaat dragen.
Beschrijf, zoals de tekening laat zien, kleine cirkels of maak voorzichtig deppende bewegingen – nooit agressief wrijven. Sommige leren armbanden moeten mogelijk nog worden behandeld met leerconditioner voor extra bescherming. Volg altijd de instructies op het product voor veilig gebruik.
Kan ik met een leren armband gaan zwemmen?
Het antwoord is nee. Met een leren armband om, kun je beter niet gaan zwemmen. Laat de stevige, ruwe look van de armband je niet voor de gek houden – water is geen vriend van leer.
Check hieronder de top 3 met redenen waarom je niet zou moeten zwemmen met een leren armband (of ketting of jas).
Leer verliest zijn natuurlijke olielaag en krimpt als je ermee gaat zwemmen. Als je je leren armband draagt tijdens het douchen of zwemmen in een zwembad of natuurlijk water, kunnen de oliën verdwijnen. Dat kan ook gebeuren als je leren armband erg nat wordt in de regen. Als deze rijke oliën weg zijn, zul je ontdekken dat het leer stijver wordt, gaat scheuren en zelfs krimpt.
Leer kan verkleuren als het aan te veel water wordt blootgesteld. Misschien niet meteen op de eerste dag, maar aanhoudend drenken in water kan ervoor zorgen dat de kleur van je leren armband vervaagd of helemaal afslijt. De meeste leren armbanden zijn of geverfd of met kleur beschilderd. Door constant zwemmen of douchen met je armband kan de kleur vervagen of verdwijnen.
Leer kan beschimmelen door langer contact met water. Als je leren armband nat wordt en niet goed wordt afgedroogd, kan er schimmel ontstaan. Tegen de tijd dat je dat ontdekt is het al een serieus probleem. Schimmel ziet er logischerwijs niet goed uit, maar heeft ook impact op de stevigheid van de armband en het kan vies ruiken.
Hoe voorkom je dat het leer van je armband blijft stinken?
Met een goede verzorging, zou je leren armband niet moeten stinken. Als het dat toch doet, moet de armband een keer goed worden schoongemaakt en lang genoeg goed drogen in de lucht. Stank is ook een indicatie dat je de armband te vaak draagt, zodat het leer onvoldoende kans krijgt om te 'ademen'.
Leer is poreus materiaal en absorbeert zweet, olie en vuil. Dit kan niet voorkomen worden... het zal gebeuren.
Draag, om je leren armband een kans te geven terug te vechten, hem niet tijdens activiteiten waarvan je weet dat je gaat zweten (in de sportschool, bijvoorbeeld) en doe hem altijd af voordat je gaat slapen.