Herenhorloges - Jouw ultieme gids
Het uitzoeken van een polshorloge vereist wat nadenken en heel veel onderzoek. Goed nieuws... we hebben dat al voor je gedaan. Deze uitgebreide gids over herenhorloges bevat alles wat je nodig hebt om het horloge uit te zoeken dat bij jou past.
Van veertjes en radartjes tot batterijen en schermen, van leren bandjes tot split-second chronografen, er is veel meer te vertellen over een bescheiden polshorloge dan waarom het tikt.
Kom hier, heren. U staat op het punt een polshorloge-expert te worden.
Waarom een horloge dragen?
Oké, je smartphone werkt best wel goed als tijdwaarnemer. Maar, anders dan een smartphone, leidt een polshorloge je niet af met Facebookupdates van je vrienden en Tinderalerts van mogelijke swipes.
Een horloge is meer dan een graadmeter voor minuten en uren. Een man die een horloge draagt, is niet alleen een man die moeite doet om op tijd te komen, maar ook een man die moeite doet om er goed uit te zien.
En bovendien... als het om 'bling' gaat, hebben mannen niet veel waar ze wat mee kunnen.
Een horloge uitzoeken dat bij je past, vereist een zorgvuldige afweging van factoren zoals budget, stijl en functie. Wat wil je dat je horloge kan? Waar neem je het mee naar toe? Welke look wil je? Ga maar eens nadenken!
Van luxe tot super trendy horloges, er is een stijl voor elke man en elk verhaal dat op het punt staat op episch te worden.
Types horloge-uurwerken
Een horloge-uurwerk is, letterlijk, wat ervoor zorgt dat het tikt. Het is de 'motor' van het horloge en het gedeelte dat de beweging van de wijzers aandrijft en ervoor zorgt dat alles werkt.
Het zij je vergeven als je denkt dat je horlogekeuze uitsluitend neerkomt op hoe het eruit ziet – en voor sommigen is dat misschien ook wel zo. Voor anderen is de manier waarop het loopt interessanter en belangrijk.
Horloge-uurwerken zijn er in drie categorieën:
- Mechanisch – Het originele 'wind-me-op'-horloge. Aangedreven door kleine radartjes en wieltjes.
- Automatisch – De automatische versie van een handmatig mechanisch horloge. Windt zichzelf op.
- Kwarts – Het moderne horloge. Opwinden niet nodig – loopt op batterijen.
Het mechanische horloge
Voor traditionele mannen. Een mechanisch horloge is jouw originele, ouderwetse, met de hand op te winden horloge. In tegenstelling tot een kwartshorloge, dat op batterijen loopt, wordt een mechanisch horloge aangedreven door een uitgebreid samenspel van een gecompliceerde werking en expert vakmanschap.
Net zoals de met veertjes aangedreven klokken uit de 17e eeuw, berust een mechanisch horloge op handmatige opwinding van de hoofdveer. De veer drijft dan een complex geheel van radartjes aan die een verzwaard wiel activeren (het balanswiel).
Het balanswiel beweegt op constante snelheid heen en weer. Als het wordt ontgrendeld door een mechanisme dat we echappement noemen, bewegen de wieltjes voorwaarts met elke slinger van he balanswiel. Dat is de 'tik' en die zorgt ervoor dat de wijzers voorwaarts bewegen.
Dit ongelooflijke design betekent natuurlijk wel dat een mechanisch horloge dagelijks moet worden opgedraaid. Om het horloge op te winden, moet je het af doen en de kroon losdraaien. Die draai je vervolgens op, met de klok mee, totdat je weerstand voelt.
De opwinder (jij) moet vertrouwen op het voelen van de weerstand van de opwindknop om te weten wanneer de hoofdveer is opgespannen. Het is mogelijk het horloge te breken als je gewoon doorploegt en te ver doordraait... doe dit dus niet terwijl je net in de ban bent van de nieuwste Netflix-serie.
De tijd instellen doe je door de kroon zo ver mogelijk uit te trekken. Daardoor zal de secondewijzer stoppen, zodat je de tijd precies kunt instellen.
De motor van een mechanisch horloge kan tot wel 200 kleine, bewegende deeltjes bevatten. Het enige nadeel is dat de variabelen in dit uitgebreide palet van stukjes en beetjes betekenen dat een mechanisch horloge nooit 100% accuraat zal zijn. Ze houden de tijd bij met een zekere tolerantie – het maximale aantal seconden per dag dat het horloge voor- of achter loopt.
Om het COSC chronometercertificaat, te ontvangen, moet het uurwerk opereren binnen een marge van -4 tot +6 seconden.
Het is algemeen bekend dat de beste horloges met mechanische uurwerken, Zwitserse horloges zijn, op de voet gevolgd door de Japanse.
Voordelen van een mechanisch horloge
- Exclusief. De crème de la crème van horlogevakmanschap. Als je een mechanisch horloge bezit, betekent dat dat je de complexe werking van al die wieltjes en veertjes kunt waarderen.
- Efficiënt. Geen batterijen nodig.
- Uniek. Vintage is hot en de meeste verzamelobjecten zijn mechanisch.
- Indrukwekkend. Sommige mechanisch horloges hebben aan de achterkant een doorzichtig venster, waardoor je de precieze werking in actie kunt zien.
Nadelen van een mechanisch horloge
- Veel onderhoud. Je moet het opwinden. Je moet het ook ongeveer eens in de vijf jaar laten nakijken. En dat kan een behoorlijk prijzige investering zijn.
- Niet zo accuraat. Zelf als je het regelmatig opwindt, verliest een mechanisch horloge elke dag enkele seconden.
- Gevoelig. De kleine radartjes en wieltjes in een mechanisch horloge zijn vrij gevoelig voor de elementen. Dit zijn dus geen horloges om mee te gaan surfen.
- Duur. Het prijskaartje van een mechanisch horloge is beduidend hoger dan bij een kwartshorloge.
Het automatische horloge
Net als bij een mechanisch horloge wordt een automatisch horloge aangedreven door een hoofdveer. Hier wordt die hoofdveer echter automatisch opgewonden door de kinetische energie van de pols van de drager – dus door de natuurlijke beweging van je arm. Zo'n horloge wordt soms ook wel een kinetisch horloge genoemd.
Het is technisch gezien 'zelfopwindend'. Een klein draaiend gewichtje, een rotor genoemd, slingert als je arm beweegt, waardoor de hoofdveer wordt opgewonden terwijl je het horloge om je pols hebt.
Als je een automatisch horloge af doet, blijft het nog ongeveer 48 uur lopen. Daarna gaat het in 'power reserve'-modus. Om het weer aan het functioneren te krijgen, moet je de tijd opnieuw instellen en dan handmatig opwinden. Net als bij een handmatig, mechanisch horloge, moet je daarvoor de kroon een aantal slagen draaien, met de klok mee en dan de tijd instellen door de kroon tot de eerste klik uit te trekken.
Degenen onder jullie die angstvallig wegblijven van een handmatig horloge vanwege de angst om het te ver door te draaien, zullen enthousiast zijn over een automatisch horloge. Automatische horloges hebben een handige functie om het opwindmechanisme uit te schakelen – een soort slippende koppeling. Het maakt niet uit hoe vaak je het opwindt, je kunt het nooit te ver doordraaien. Oudere handmatige mechanische horloges hebben echter niet altijd zo'n mechanisme.
Als je je automatische horloge ooit voor langere tijd moet opbergen, of als je er meer dan één hebt, moet je eens serieus nadenken over een horloge-opwinder. Die windt de horloges voor je op, als je ze niet draagt.
Voordelen van een automatisch horloge
- Het beste van twee werelden. Automatische horloges zijn net zo complex als hun mechanische voorgangers – maar, in tegenstelling tot een mechanisch horloge, zijn ze zelfopwindend.
- Efficiënt. Geen batterijen en je hoeft ze niet op te winden (tenzij je ze af doet)
- (Meestal) weinig onderhoud. Ideaal als je je horloge elke dag draagt.
Nadelen van een automatisch horloge
- Opwinden is soms noodzakelijk. Als je stopt het te dragen, zal het ook stoppen met zichzelf opwinden en uiteindelijk achter gaan lopen. Het moet dan weer handmatig worden opgewonden met behulp van de kroon.
- Enig onderhoud noodzakelijk. Je moet het ook ongeveer eens in de vijf jaar laten nakijken.
Het kwartshorloge
Dit is het horloge dat de horlogegeschiedenis veranderde. Kwartshorloges deden voor het eerst hun intrede in de jaren '60 van de vorige eeuw in Japan. In de jaren '80 streefden ze de mechanisch horloges voorbij. Het batterij-aangedreven kwartshorloge is in feite een kleine computer die vertrouwd op elektrische pulsen – in plaats van op handmatig opwinden – om de tijd bij te houden.
Het is genoemd naar een stukje kwartskristal in de elektronische motor. Dit kristal is de geleider, die de stroom reguleert tussen de batterij en het elektrische circuit.
In tegenstelling tot een mechanisch horloge, kan een kwartshorloge zowel digitaal of analoog zijn. Een digitaal kwartshorloge toont de tijd numeriek op een lcd-scherm, en een analoog horloge heeft nog traditionele wijzers.
Omdat een kwartshorloge wordt aangedreven door een batterij, beweegt de secondewijzer met individuele 'tikken'. Dat verschilt van de soepele, met wieltjes aangedreven beweging van een mechanisch horloge.
Voordelen van een kwartshorloge
- Betaalbaar. Kwartshorloges zijn veel goedkoper om te maken en te onderhouden, dan mechanische of automatische horloges.
- Makkelijk in gebruik. Er is niets om op te winden en geen onderhoud nodig. Alleen soms een batterij verwisselen.
- Precies. De elektronica van een kwartshorloge zorgt ervoor dat het aangeven van de tijd het meest accuraat is van alle uurwerken. De meeste kwartshorloges van goede kwaliteit verliezen slechts 1-2 seconden per maand.
- Duurzaam en weinig onderhoud. Een batterij in plaats van heel veel bewegende deeltjes betekent dat een kwartshorloge makkelijker bij te houden is dan een mechanisch of een automatisch horloge en minder onderhoud nodig heeft.
Nadelen van een kwartshorloge
- Een beetje gewoontjes. Kwartshorloges missen de complexiteit van een mechanisch horloge.
- Benodigde onderdelen. Batterijen gaan niet eeuwig mee.
Eindconclusie Mechanische en automatische horloges worden door horlogekenners en verzamelaars geprezen om hun unieke en mooie binnenwerk.
Kwartshorloges genieten de voorkeur van mensen die op zoek zijn naar accuratesse en betrouwbaarheid.
Horlogekasten: Wat is belangrijk?
Het merk en de stijl van een horloge hebben veel van doen met het materiaal waarvan een horloge gemaakt is. Luxueuze horloges kunnen gemaakt zijn van hoogwaardige kostbare metalen (goud, witgoud, roségoud) tot zilververgulde legeringen. Ook andere metalen zoals roestvrij staal, wolfraam en titanium hebben hun intrede gedaan in de wereld van luxueuze polshorloges.
Duiker- en sporthorloges moeten bestand zijn tegen corrosie en zijn dus meestal gemaakt van roestvrij staal of titanium.
Gouden horloges
Mooi, traditioneel en zeker opvallend, zijn gouden mannenhorloges meer dan alleen maar bedoeld om de tijd aan te geven. Het zijn statements. Maar goud is niet goedkoop. Het is mooi en kostbaar, maar ook gevoelig voor krassen en aanslag. Niet geschikt dus om mee te gaan skiën.
Zilveren horloges
Zilveren horloge voor mannen zijn een zeldzaamheid. Mogelijk omdat zilver ook makkelijk dof wordt en staal meestal makkelijk voor zilver kan doorgaan, maar dan zonder het prijskaartje. Zilver is ook zachter en krast en deukt makkelijk. Zilververguld roestvrij staal wordt daarom vaker gebruikt en is duurzaam.
Roestvrijstalen horloges
Lichtgewicht, bestand tegen corrosie en hoogst duurzaam, is roestvrij staal een van de minst dure verkrijgbare metalen. Ofschoon het vaak wordt gebruikt in sporthorloges of 'goedkopere' modellen, wordt roestvrij staal net zo veel gebruikt bij luxe horloges. Bij Trendhim vind je zowel goud- als zilverkleurige roestvrijstalen horloges.
Titanium horloges
Half zo zwaar als staal en twee keer zo duurzaam. Het grootste nadeel van titanium is de prijs.
Keramische horloges
Keramiek is strikt genomen niet-metaalhoudend materiaal dat sterk en anorganisch is. Samengesteld uit zirkoniumoxide, zijn keramische horloges zowel stijlvol als duurzaam. Behalve dat ze hypoallergeen zijn, zijn keramische horloges krasbestendig, jarenlang slijtvast en ze verbleken niet in de zon.
Horlogeglas
Het kristal – het glas dat de wijzerplaat of voorkant bedekt en beschermt – is net zo belangrijk als het materiaal van de horlogekast. Van plastic tot saffier-kristalglas, ze hebben allemaal hun eigen, unieke eigenschappen en prijskaartje. Check hieronder de voor- en nadelen van elke soort horlogeglas.
Wat is mineraalglas, acryl en saffierglas in horloges? Is het een duurzamer en krasbestendiger dan het ander?
Mineraalglas-horlogekristal
Mineraalglas is een van de meest voorkomende soorten glas gebruikt voor horlogekristallen. Het is krasbestendiger dan acryl en voordeliger dan saffier. Er is niets mis met mineraalglas en je vindt het in allerlei soorten horloges – dus laat het feit dat het 'standaard horlogeglas' is je niet verleiden om te denken dat het minderwaardig is.
- Biedt een grotere krasbestendigheid dan acryl
- Minder weerkaatsing dan bij saffierkristal
- Minder krasbestendig dan saffier
- Moeilijk te polijsten en kan versplinteren of breken onder belasting
Acryl horlogekristal
Acryl horlogeglas is in feite geen echt glas. Het is plastic en staat ook bekend onder de naam plexiglas. Het is niet erg sterk materiaal, maar het wordt veel gebruikt vanwege zijn betaalbaarheid en het feit dat het makkelijk afgerond kan worden voor design. Acryl kan gepolijst worden om lichte krasjes te verwijderen, en het kan niet barsten zoals saffierglas... maar kijk uit voor diepe krassen.
- Zeer betaalbaar
- Hoogst gevoelig voor krassen
- Sterk schokbestendig vanwege zijn flexibiliteit
- Het lijkt soms alsof de wijzerplaat er door acryl wat vertroebeld uitziet.
Saffierkristalglas
Als we het hebben over een horloge met een saffierkristal, dan hebben we het over een kwaliteitsuurwerk. Uitgezonderd materialen zoals diamanten en wolfraamcarbide, is saffierglas een van de hardste materialen ter wereld. Dit materiaal is ultrakrasbestendig, maar kan barsten onder extreem zware druk. Het grootste voordeel van horloges met saffierglas is dat ze bijna onmogelijk krassen krijgen.
- Hardste horlogekristal beschikbaar
- Extreem moeilijk te krassen
- Helder zicht op de wijzerplaat – niet vertroebeld zoals bij acryl
- Zonder antireflectie-coating kan het voor sommige mensen te veel licht weerkaatsen
- Kan barsten onder extreme druk
Dubbel of enkel gewelfd saffierglas – wat is beter?
Als je eenmaal hebt gekozen voor een horloge met saffierglas, dan is de volgende stap de keuze tussen dubbel of enkel gewelfd glas.
Een enkel gewelfd kristal is vlak aan de onderkant en bovenop gewelfd. Je vindt misschien dat een enkele welving het zicht op het horlogefront vervormt omdat het een lens creëert waar je doorheen moet kijken om te zien hoe laat het is.
Een dubbele welving is rond aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant (vandaar 'dubbel' gewelfd) Met een dubbel gewelfd saffierkristal, ervaar je erg weinig tot geen vervorming op de wijzerplaat.
Andere horlogeglasopties:
- Saffiermineraal-horlogeglas – Dit type horlogekristal is gemaakt van gecoate mineraalglas met een dun laagje saffierglas. Er zijn enorme verschillen tussen deze soort en echt saffierglas. Check daarom altijd eerst de productomschrijving op het exacte materiaal en vraag het na bij de klantenservice als je twijfelt.
- Hars-horlogeglas – Sommige horloges adverteren met harsglas. Dit type horlogekristal heeft eigenschappen vergelijkbaar met acryl en het is een betaalbare optie als horlogekristal.
Horlogebandjes
horlogeriempjes, banden en armbanden kunnen enorm verschillen qua stijl, materiaal en ontwerp en zijn veel meer dan alleen maar 'die andere helft van een goed uitziend horloge'.
Als je moet kiezen tussen een leren bandje en een van metaal, denk dan eerst goed na over waar je het horloge gaat dragen en bij wat voor soort outfit. Bij je kostuum naar kantoor of naar het theater? In de tuin? Op de hellingen? Je hebt er niet alleen een nodig dat past bij je kleding, maar dat ook bestand is tegen de elementen die het moet trotseren.
En ook de maat van je pols is belangrijk. Om een smalle pols kan een metalen band misschien te zwaar zijn, zelfs als die eenzelfde maat heeft dan een leren bandje.
Metalen horlogebandjes
Net als de horlogekast, kan ook het bandje gemaakt zijn van goud, staal, titanium of van elk ander metaal. Het wordt verder meestal gesloten met een metalen gesp. Metalen bandjes kunnen bestaan uit schakels of uit mesh. Net als de kast zijn metalen schakelarmbanden duurzaam, maar krassen makkelijk. Afhankelijk van het metaal, is het ook vaak duurder om ze te vervangen.
Leren horlogebandjes
Leren horlogebandjes zijn voor mannen het meest gangbaar... maar dat wil niet zeggen saai. Leren bandjes kunnen gemaakt zijn van elk soort huid, van rund tot krokodil en passen bij vrijwel elk horlogefront.
Leer is klassiek, comfortabel en veilig voor mensen met een metaalallergie. Leren bandjes zijn sterk, licht om je pols en stijlvol. Het andere geweldige aan leer is dat het een vleugje vintage toevoegt aan je look. Leren bandjes kunnen op verschillende manieren gemaakt worden – effen, geëmbosseerd, hard, gestikt of gekleurd.
Stoffen horlogebandjes
Synthetische materialen zijn over het algemeen betaalbaar, hebben weinig onderhoud nodig en zijn comfortabel om te dragen. Nylon is geweldig materiaal als je erg actief bent. Het is zeer duurzaam en bestand tegen water, uv-licht en ruw spel. En als kleuren jouw ding zijn, zijn de opties met stoffen bandjes eindeloos!
Het meest voorkomende type stof is een NATO-riempje. Ontworpen voor militair gebruik in de jaren '70 van de vorige eeuw, bestaat een NATO-bandje uit één stuk en kan makkelijk verwisseld worden door de twee drukpinnetjes die aan het horloge zitten, te verwijderen.
Ook Perlon is een populaire stof voor horlogebandjes. Deze strak geweven nylonriempjes zijn dik, maar verbazingwekkend luchtdoorlatend.
En om het af te ronden Sporthorloges voor mannen hebben meestal bandjes van rubber of metaal. Beide geschikt voor duurzame en waterbestendige horloges.
Metalen bandjes worden ook meteen als hippe accessoires beschouwd.
Leer is eenvoudigweg niet geschikt voor een horloge dat nat of zweterig wordt, maar is wel een goede keus voor chiquere gelegenheden.
Zorg ervoor dat je kiest voor verwisselbare bandjes (indien mogelijk). Die zijn meestal voorzien van een pinnetje waarmee je ze snel los kunt maken, waardoor je snel van zwart naar bruin kunt switchen.
Horlogecomplicaties
Een complicatie is een functie die iets anders laat zien dan de tijd. Een horlogecomplicatie kan bijvoorbeeld een datumvenster zijn, een chronograaf (stopwatch), tijdzones, temperatuur, een alarm, een tachymeter, maanfase-venster of een agenda.
Datumdisplay-complicaties
- Datumvenster – Een kleine opening die de datum toont (meestal naast de 3).
- Grote data – Een makkelijk leesbaar venster dat de datum toont in groot formaat.
- Datumwiel – Een centrale wijzer met een pijl die naar de datum wijst aan de buitenrand van de wijzerplaat.
Meer gedetailleerde datacomplicaties kunnen de dag van de week, de maand, een jaarkalender of zelfs een vergelijking van de werkelijke tijd met de zonnetijd laten zien.
Chronograaf-complicaties
Een chronograaf is een kleine stopwatch, ingebouwd in het uurwerk van het horloge.
- Chronograaf met een of twee knoppen – Met een start, stop en reset-knop.
- Flyback chronograaf – Deze wijkt enigszins af van een reguliere chronograaf. Bij een flyback-chronograaf kan de reset-knop worden gebruikt zonder dat je de chronograaf eerst moet stopzetten.
- Split-Second-chronograaf – Met een 'split-second'-chronograaf kun je twee aparte periodes meten. Terwijl de ene wijzer de tijd opneemt, kan de andere gestopt, gestart of weer op nul gezet worden.
- Tachymeter – Soms gegraveerd rond de rand van een analoog horloge, berekent een tachymeter een snelheid, gebaseerd op reistijd door de verstreken tijd (in seconden per eenheid) om te zetten naar snelheid (in eenheden per uur). Hij berekent ook afstand, gebaseerd op snelheid.
Complicaties voor reishorloges
Of je nu een jetsetter bent, een frequent flyer of gewoon een jongen met een fascinatie voor tijdzones, 2 belangrijke complicaties kunnen het reizen een stuk makkelijker maken.
- Dubbele tijd - horlogecomplicatie – Horloge met dubbele tijd stellen je in staat om de tijd in te stellen voor 2 verschillende tijdzones. Vandaar de naam 'dubbele tijd'. Slim, nietwaar? Deze complicatie wordt aangedreven door hetzelfde uurwerk en heeft een hoofdwijzerplaat en een kleinere 'subdial'. De meeste horloges met een dubbele tijd gebruiken de 24-uursklok op de kleinere wijzerplaat en een 12-uursklok om de grote, hoofdwijzerplaat. Deze complicatie is geweldig als je reist tussen verschillende tijdzones, en zorgt ervoor dat je altijd weet hoe laat het thuis is... of de tijd hier bij Trendhim, als je die graag wilt weten.
- GMT - horlogecomplicatie – Horloge met een GMT-complicatie bieden dezelfde functie als een horloge met 2 tijden (toont de tijd in 2 verschillende tijdzones) met als bonus nog een 3e tijd.
De meeste horloges gebruiken een 12-uursinterval op de wijzerplaat. Dat wil zeggen dat de uurwijzer twee keer per dag rondgaat op de wijzerplaat (24 uren). Met de GMT-complicatie, heeft een horloge nog een andere wijzer die één keer rondgaat en refereert aan de 24-uursmarkeringen op de bezel.
Om de 3e tijd af te lezen met de GMT-complicatie, draai je de bezel, afhankelijk van het verschil tussen GMT (Greenwich Mean Time) en de tijd die je wilt weten. Voor de meeste reizigers, is een horloge met dubbele tijdzone voldoende. Als je een wiskundig expert bent, 3 tijden wilt bijhouden, of gewoon op zoek bent naar extra uitdaging, dan kun je voor een GMT-complicatie kiezen.
Andere complicaties
- Maanfases – Laat zien of het volle, halve, kwartier- of nieuwe maan is.
- Energiereserve-indicator – Toont de hoeveelheid energie die een mechanisch of automatisch horloge nog over heeft (gebaseerd op de spanning van de hoofdveer).
- Alarm
- Minutenherhaling – Slaat de tijd op aanvraag door een schuifstuk op een mechanisch horloge te activeren.
- Tourbillon – In het algemeen een functie bij oudere mechanisch horloges, gaat een tourbillon het zwaartekrachteffect tegen als het uurwerk in een bepaalde positie staat.
Wat betekent ATM op een horloge?
Als je ooit al eens op de achterkant van je horloge gekeken hebt, heb je waarschijnlijk daar wel eens de letters ATM en de term 'waterbestendig' gegraveerd zien staan.
ATM is een afkorting voor atmosfeer en staat voor waterbestendigheid – niet te verwarren met een pinautomaat (een 'Automated Teller Machine'). Hoe hard je ook op alle knopjes drukt... je horloge zal zeker geen geld uitspugen.
Waterbestendig betekent niet waterdicht. Voordat je in het diepe duikt, check eerst even deze tekening hieronder om exact te weten wat jouw horloge aankan.
- 3 ATM / 3 bar / 30m / 100ft – Jouw horloge is bestand tegen regen, toevallige spetters en het wassen van je auto (zolang je hem niet verzuipt).
- 5 ATM / 5 bar / 50m / 165ft – Jouw horloge kan minimaal hetzelfde aan als dat van 3 ATM + het is geschikt voor kort zwemmen of douchen. Neem geen 5 ATM-horloge mee als je gaat duiken of watersporten. De tekening hierboven zegt niet zwemmen... dat is vanwege de veiligheid en om te voorkomen dat je horloge beschadigd.
- 10 ATM / 10 bar / 100m / 330ft – Boven op de voordelen van de 3 ATM- en 5 ATM-horloges, is een 10 ATM-horloge geschikt voor de meeste watersporten, zwemmen, surfen en snorkelen. Het is niet waterbestendig bij diep duiken of als je echt gaat diepzeeduiken.
- 20 ATM / 20 bar / 200m / 660ft – Jouw horloge is geschikt om mee te zwemmen, diepzeeduiken en watersporten met veel impact. En voor een lang, relaxt bad dat je in gedachte had.
*Bar staat voor waterdruk
Als een horloge aangeeft dat het waterbestendig is tot 100 meter, dan betekent dat niet dat je er tot 100 meter diep mee kunt gaan. Dat getal geeft aan dat het horloge druk kan weerstaan die gelijk is aan de druk op een diepte van 100 meter. Met andere woorden, neem je tot 3 ATM (30 meter)-waterbestendige horloge niet mee op je eerstvolgende diepzeeduikvakantie naar Tahiti.
Als algemene regel kun je beter niet gaan zwemmen met je horloge om, tenzij er minstens 10 ATM op de achterkant staat.
Hoe weet ik mijn horlogemaat?
Ja, maat doet ertoe. Je wilt geen horloge met een band die zo los zit dat het heen en weer schuift op je pols... maar je wilt ook geen horloge met een kast die zo groot is dat hij telkens van onder je mouw vandaan komt.
Formaat riemmaat
De bandjes van de meeste luxe horloges en sporthorloges hebben een pinnetje en gaatjes, zodat ze makkelijk aan te passen zijn. Sommige metalen horlogebandjes bestaan uit schakels, die kunnen worden toegevoegd of verwijderd.
De bandbreedte refereert aan de afstand tussen de lussen (gaatjes) op de plaats waar het bandje en het horloge elkaar raken. Over het algemeen moet een bandbreedte corresponderen met de afstand tussen de binnenkant van de lussen bij de horlogekop.
De lengte van de band hangt is afhankelijk van je pols en meet twee maten – het staartstuk (lengte van het lange stuk) en het gespstuk (lengte van het korte stuk, exclusief de gesp).
De lengte wordt uitgedrukt in millimeters, bijvoorbeeld – 120/70 mm.
Hier is een standaardhandleiding om de juiste bandlengte uit te zoeken die past bij jouw pols:
- 6,0 - 6,5” pols (150 - 164 mm) = 120/70 mm band
- 6,6 - 7,0” pols (165 - 178 mm) = 125/75 mm band
- 7,1 - 7,5” pols (179 - 190 mm) = 130/80 mm band
- 7,6 - 8,0” pols (191 - 203 mm) = 135/80 mm band
- 8,1 - 8,5” pols (204 - 216 mm) = 140/85 mm band
- 8,6 - 9,0” pols (217 - 229 mm) = 145/90 mm band
Afmetingen horlogekast
Ofschoon een oversized wijzerplaat die uit je mouw puilt, vervelend en lelijk is, maakt een superkleine kast het alleen maar moeilijk om te zien hoe laat het is (en je pols lijkt dan ook enorm).
Een horlogekast moet proportioneel zijn aan je lichaamsbouw – niet te log en niet te verfijnd.
Voor de meeste mannen geldt dat een kast tussen de 34 en 50 mm in diameter moet zijn (gemeten over het front van het horloge van de ene kant naar de andere). Als je een bijzonder dunne of smalle pols hebt, zoek dan een kast kleiner dan 40 mm. Alles groter dan 50 mm is een stuk om echt een statement1 mee te maken.
Kastdikte
Als algemene regel geldt dat de dikte van de horlogekast direct in verhouding moet staan tot de diameter. Dat wil zeggen: hoe breder qua diameter, hoe dikker de kast.
De dikte van een horlogekast hangt veel af van het ontwerp – in het bijzonder het type uurwerk. Mechanisch horloges hebben veel meer ruimte nodig voor de radartjes en wieltjes. Het aantal complicaties heeft ook een grote impact op het formaat... net zoals de algehele stijl van het horloge.
Het is een goed idee om een horloge uit te zoeken dat past bij jouw vorm en maat.
Bekijk het formaat van je arm en waar je het horloge bij wil dragen. Een horloge dat je draagt bij een kostuum moet dun genoeg zijn om onder je manchet te schuiven.
Een horloge kiezen dat past bij je behoeften en wensen, is per individu anders. Iedere man is verschillend. Sommigen van jullie willen iets om de tijd bij te houden op de sportschool of om de richting naar huis aan te geven tijden het hiken. Sommigen willen de vakmanschapkwaliteit van een echt mechanisch horloge. En sommigen willen een strak accessoire (misschien met wat bling) om te dragen naar het eerstkomende 'black-tie'-evenement.
Een goedgemaakt horloge kan gemakkelijk uitgroeien tot iets wat je nooit meer wilt missen. En als het gaat om de tijd aangeven, dan kan zelfs de nieuwste smartphone daar niet tegen concurreren.
Jij vroeg – wij antwoordden
Moet ik een mechanisch horloge kopen?
Het type horloge dat bij jou past hangt af van diverse factoren zoals... waar je het wil dragen, hoe vaak je er een draagt, en van je persoonlijke behoefte en voorkeur.
Een mechanisch horloge is het klassieke, handmatig op te winden horloge, aangedreven door kleine radartjes en wieltjes. Een kwartshorloge is je moderne stuk, aangedreven door een batterij, terwijl een automatisch horloge ergens tussen die twee in zit.
Mechanisch horloges zijn het meest populair bij horlogekenners, namelijk omdat ze zo complex gemaakt zijn. Voor een uitgebreidere omschrijving van elk type horloge en de voor- en nadelen, kun je naar boven scrollen.
Hoe koop je herenhorloges online?
Je zit al bij Trendhim en dus is het makkelijk om te shoppen naar horloges door hier te klikken!
Om je te helpen zoeken kun je filteren per band-/riemmateriaal en per type uurwerk.
Wat zijn de beste horloges voor buiten?
Het beste buitenhorloge voor jou is degenen die het best past bij jouw soort activiteiten.
Als je vaak bij of in het water bent, wil je een waterdicht (of waterbestendig) horloge. Als je een buitenactiviteiten zich beperken tot hiken en af en toe wat tuinieren, dan is een militair horloge of een sporthorloge prima.
Welke breedte bandmaat moet ik nemen?
De dikte van een horlogeriem hangt veel af met hoe het om je pols zit. Als je een horloge voor het eerst past, kijk dan naar het formaat van de horlogekast en naar de grootte en de plaatsing van de lussen.
Als een horlogekast of de lussen klein zijn, zal een bredere band uit proportie zijn. Hetzelfde geldt voor grotere lussen en een forsere kast.
Algemene regel – Kies voor een horlogeband met dezelfde dikte als de lussen, en niet dikker dan de kast.
Welke horloge passen bij een smalle pols?
Als je wat smaller bent dan de gemiddelde beer, vrees niet – er is een horloge dat bij je past.
Een 'dunne’ pols is over het algemeen een pols met een kleinere omtrek dan 17 cm. Voor die maat wil je een horloge met een kastdiameter van minder dan 40 mm, een dunne riem of armband, en weinig massa. Laat grote kronen, drukknoppen en andere extra functies over voor de kerels met een dikkere pols.